justbesilly.punt.nl
2 september 2003 vervolg
2 september 2003, vervolg
Na een tijdje op de manege geweest te zijn, nam Sylvia afscheid van Sylvester. Ook de manier waarop zij dat deed is diep in mijn geheugen geprent. Ze trok een aantal haren uit Sylvester zijn manen, knuffelde intens met hem en met tranen in haar ogen ging ze weg. Die haren hield ze heel stevig vast in haar handen. Zo indrukwekkend: zo vol verdriet maar ook zo vol liefde naar haar paardje toe.... en Sylvester was nu bij haar. En dat gevoel...dat gevoel van veiligheid: haar dieren en haar mensen om haar heen, dat was zo ongelooflijk belangrijk voor haar.
We reden stil naar huis en daar was mijn zus. Zij was er om Alex op te vangen. Onze blikken vonden elkaar.....praten lukte niet maar iets zeggen was niet nodig, want ons verdriet was zo goed te lezen op ons gezicht. 
Het is een enorme chaos in je hoofd, maar wat bij mij vooral door mijn hoofd spookte was je zorg om Sylvia. Vragen als: wat gaat er wel  niet in door haar koppie heen, hoe kan ik haar helpen, hoe kan ik er voor haar zijn, wil ze praten of juist niet, wil ze geknuffeld worden of juist even niet.....en de twijfel speelt op: kan ik dit allemaal wel etc. etc.
Sylvia ging naar boven met de haren van Sylvester. Ze wilde even alleen zijn, zei ze.
Wij belandden in het circus van de telefoon.....iets wat moeilijk was, maar ook troost bood. Heel dubbel allemaal, ik was zo in de war....wat moesten we nu......
Eigenlijk wilden we niks.... rust..... na kunnen denken.... en er vooral voor Sylvia zijn....ons zelf moed in praten en ga zo maar door....
Maar familieleden en goede vrienden moesten geinformeerd worden. Dit was heel moeilijk, want je hoofd doet het niet goed op zo'n moment.....We gingen ons eerst richten op de bestralingen die gingen komen. Sylvia moest 33 keer bestraald gaan worden, elke dag naar het ziekenhuis, behalve in het weekend. De volgende dag moesten we naar een radioloog voor uitleg. Onze informatie naar de buitenwereld was hier op gericht.
Sylvia wilde diezelfde avond ook nog naar het zwembad. Zij deed fanatiek aan waterpolo en ze wilde daar gewoon naar toe.... ik ga het zelf vertellen zei ze. Het was een enorm ontroerend bezoek....met tranen in mijn ogen denk ik terug aan het moment waarop zij op de duikplank zat met allemaal jongere meisjes en jongens om haar heen. Zij hielp in een trainingsuur de kleintjes training geven. Op dappere en heldere wijze gaf mijn meisje daar zomaar uitleg over haar ziekte en dat ze voorlopig niet meer kon komen helpen. Zo open, zo eerlijk en zo helder....enorm trots was ik op haar en keek met een enorme bewondering en ontzettend veel verdriet toe.....Dat ze dat zo deed terwijl ze het zelf nog maar zo kort wist en haar veiligheid haar helemaal was afgenomen. Haar voorbeeld gaf mij de kracht om er vanaf dat moment altijd er voor haar te zijn, ik zou het aan kunnen......
Diezelfde avond kwam haar eerste breekpunt. Eenmaal thuis op de bank ging ze huilen....vragen als "waarom" en "wat nu" kwamen er uit....wat zo treffend bij mijn binnenkwam was haar ontredderde vraag hardop naar zichzelf: "waarom ik"....en gelijk daarna trok ze hardop de stellende conclusie: " maar een ander kan ook niet ". Zo ongelooflijk dat ze dat al op dat moment kon......Ze nam ook snel de houding aan: " we gaan er voor....we doen alles wat we kunnen". En knuffelen mocht ik haar.... heel dicht tegen elkaar hebben we de rest van de avond doorgebracht.
Ze sliep die nacht weer bij ons op de kamer....geslapen heb ik niet....want .de volgende dag moesten we weer naar het ziekenhuis. We waren beland in de malle mallemolen van het medische circuit......ons leven zou er nooit meer hetzelfde uit komen te zien......onze wereld was volledig ingestort. 

Reacties

saskia op 19-04-2006 11:44
Ja dat was wat opviel: Syl, zo sterk. We hadden samen tranenen hielden elkaar vast. We konden niets zeggen alleen maar kijken. Nooit zal ik dat vergeten.
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl